Afrikanskt kaffe är gott

 

Kaffebönor, Kaffekopp, Kopp, Kaffe, Nöje
Afrikanskt kaffe är gott.

Visst är kaffe gott? För att få tag på kaffe var vi tvungna att ta oss till en kaffeplantage. En god vän från byn tog oss till plantagen. Där fick vi veta att man tvungen att plocka bönorna själva i vår medtagna gamla säckar och inte ICA -påsar som vi här använder oss av. Naturligtvis fick vi tolkas av vår käre vän. Vi kunde ju bara engelska, franska och swahili. Här använde man sig av stamspråk som vi inte kunde.

 

Kaffebönor ska rostas

Hemkomna var det dags att fixa de rödgröna bönorna som växt i klasar på buskar och nu låg i säckar. Mamma experimenterade med att rosta bönorna i vår vedspis. Nu låg de där på en plåt i spisen. Skulle det vara mörkrostat eller mellanrostat? Mamma valde nog för det mesta mellanrostat. När det var klart togs plåten ut . Bönorna skulle kallna. Dags att mala dem i vår lilla kaffekvarn och smaka. Det var säkert utsökt gott. Själv drack jag inte kaffe. Jag var ju liten då. Varje gång kokades kaffet på nymalda bönor. In I dag öppnar man ett vakuumpackat paket som snabbt och enkelt inköpts på kanske Willys. Gott nog även det.

För oss barn att dricka

Vad fick vi att dricka vid fikastunder? Jo, pressad apelsin- eller mandarin saft. Läskande i den varma solen som stekte på verandans tak. I skuggan var det ju bara fyrtio grader varmt.  Vatten fanns att dricka men det var tvunget att kokas först och sen svalna. Kallt vatten……nej ljummet var det alltid.

Livat under mitt paraply

Ja det var livat. Jag var full av energi och livlig. Mitt paraply hade allt jag behövde av värme , kärlek, mat, sömn, mat, vatten , bostad. Läkarvård fick mamma sköta på hemmaplan. Hon hade sjukvårdsutbildning som hon hade gått i Bryssel. Dessutom var alla tvungna att gå en kurs i franska i Bryssel för att kunna kom in i landet. Jag hade det bra under mitt paraply.

Dags nu för min fikastund i dag. Hej då alla ni där ute !

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *